att sitta med i kf
att sitta med i kårfullmäktige
Studentdemokrati sedan 1959
Umeå studentkår är en organisation som har funnits sedan 1959. Kåren företräder 13000 studenter inom humaniora, samhällsvetenskap och lärarutbildning. Kårens ca. 4500 medlemmar finns inom våra 7 kårsektioner som i sin tur består av 23 kårföreningar med ungefär 800 kåraktiva medlemmar.
Det är med andra ord en stor organisation med starkt inflytande där kårstyrelsen och kårfullmäktige arbetar övergripande för organisationens bästa.
I arbetet så har de kåraktiva även stöd av ett kansli med arvoderade och tjänstemän med mångårig erfarenhet av kårarbete.
Kårfullmäktige
Kårfullmäktige tar alla övergripande beslut för Umeå studentkårs centrala verksamhet och är därför kårens högst beslutande organ. Kårfullmäktige beslutar om t.ex. budget för organisationen, vilka frågor som kårstyrelsen ska arbeta med det kommande året, vilka medlemsavgifter som ska gälla, om kårstyrelsen har utfört sitt uppdrag på rätt sätt och mycket mer som rör studenters och medlemmars villkor. Kårfullmäktige väljs varje år av medlemmarna i kårvalet.
Att söka som ledamot
Som ledamot är du en av 35 personer som tillsammans utgör kårfullmäktige, alltså kårens högsta beslutande organ. Om du väljs så sitter du under ett år, med start 1 juli.
Vad gör jag?
Din uppgift är att företräda medlemmarna efter bästa förmåga. Detta gör du genom att vara med och ta beslut om vilka frågor kåren ska driva, vad vi ska lägga våra gemensamma resurser på och hur vi kan bli bättre som medlemsorganisation.
Hur mycket jobb är det?
Kårfullmäktige möts några gånger per termin och du ges en introduktion till det praktiska kårarbetet så att ditt år ska bli så intressant, roligt och innehållsrikt som möjligt. Mötena äger normalt rum efter lektionstider vilket gör att du på ett enkelt sätt kan kombinera ditt engagemang med studierna.
Vad har jag för ansvarsområde?
Du ansvarar främst inför medlemmarna i kåren och att vara en aktiv del i kårfullmäktiges arbete. Om alla bidrar litegrann så blir vårt gemensamma arbete så mycket lättare och vi kan driva fler frågor för studenterna.
Vilka egenskaper behöver jag ha?
Det viktigaste är att du har ett intresse för studentfrågor och/eller kåren som en medlemsorganisation där studenterna vill vara med och engagera sig.
Vilken erfarenhet behöver jag?
Inga erfarenheter krävs, kårkansliet ger däremot en introduktion till kårarbetet för att du ska få goda förutsättningar inför ditt år.